Gør-det-selv med krydsfiner

Så skal du i gang med dit gør-det-selv-projekt. Måske skal du lave køkken, måske skal du lave tag, eller måske er du interesseret i at lave dine egne møbler. Det kan være, at du allerede har erfaring med gør-det-selv. Hvis ikke, har du sikkert nogle spørgsmål. Hvordan finder man for eksempel det bedste materiale? Det må i høj grad siges at komme an på behov, men måske det alligevel er en krydsfinerplade eller to, du skulle have fat i?

Hvad er krydsfiner?

Søger du de bedste træplader til dit byggeprojekt, så kan det meget vel være krydsfiner, du søger. Det er vellidt af amatører såvel som professionelle – især fordi det altså er et særdeles robust og alsidigt materiale. Pladen er sammensat af en masse lag mindre træplader, som er limet sammen på kryds og tværs. Derved opnår man et meget modstandsdygtigt materiale, som kan bruges til et hav af byggeprojekter. For blot at nævne nogen af fordelene:

  • Det er både robust og formstabilt
  • Det kan være meget let
  • Det er ikke dyrt

Sådan bruger du krydsfinerplader i dit hjem

Du kan bruge denne træplade både udenfor og indenfor, men krydsfinertypen vil afhænge af projektet. Når du bruger materialet udenfor, er det vigtigt at overfladebehandle træet, inden du bruger det. Lak eller træmaling vil gøre overfladen vandafvisende. Træbeskyttelse vil beskytte mod UV-stråler. Når det er sagt, kan du bruge det til blandt andet bygning af legehuse og havebænke, men det er især brugt som undertag, når vi snakker udendørsprojekter.

Ved indendørsprojekter er denne type træ dog også oplagt. Det kan bruges til at bygge møbler, og det kan som nævnt overfladebehandles, alt efter hvordan det skal bruges. Hvis du for eksempel ønsker at bygge et spisebord, bør du nemlig sørge for, at det kan holde til både vand og skidt. Derudover ville vandfast krydsfiner være en oplagt mulighed i dette tilfælde. Det skal dog understreges, at dette kun vil kunne tåle fugt, og at det, selvom det er vandfast, også skal have en omgang overfladebehandling. Derefter kan du bruge det i alt fra køkken til stue til soveværelse.

Related Post